SERNIK NA ZIMNO.jpg
SERNIK NA ZIMNO.jpg Rozmiar 37 KB |
0,5 kg serka śmietankowego (z wiaderka)
200 ml śmietanki kremówki 30%
3/4 szklanki cukru pudru (lub więcej - zależy od słodkości truskawek)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 łyżki żelatyny + 1/3 szklanki gorącej wody
1 szklanka pokrojonych w kostkę truskawek
1 szklanka musu truskawkowego
1 opakowanie biszkoptów (ok 150g)
2 galaretki truskawkowe
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i pozostawić do ostygnięcia.
Serek wymieszać z cukrem pudrem, ubitą na sztywno śmietanką, ekstraktem waniliowym oraz 2/3 rozpuszczonej żelatyny.
Powstałą masę podzielić na dwie części. Jedną pozostawić białą. Do drugiej dodać mus truskawkowy, pokrojone w kostkę truskawki oraz pozostałą żelatynę.
Tortownicę o średnicy 26cm wyłożyć folią spożywczą (łatwiej będzie wyjąć sernik z formy). Na dnie poukładać biszkopty, wylać na nie masę truskawkową a na to masę białą.
Jeżeli lubimy duuużo truskawek możemy dodać dodatkową porcję na wierzchu.
Całość polewamy galaretką ( przygotowaną zgodnie z przepisem na opakowaniu).