FAWORKI OSZCZĘDNE I CIASTECZKA JABŁKOWE.jpg
FAWORKI OSZCZĘDNE I CIASTECZKA JABŁKOWE.jpg Rozmiar 45 KB |
35dag maki
1 lyzeczka proszku
do pieczenia
ok.1/3 saklanki smietany
1 lyzka spirytusu lub rumu
6-8 dag masla
3 zoltka
1 jajko
tluszcz,cukier puder
z wanilia
Make wymieszac z proszkiem do pieczenia,
przesiac ,polaczyc ze smietana,spirytusem i maslem
utartym z zoltkami i jajkiem,dokladnie wyrobic ,
wlozyc do chlodziarki na 30 minut.
Ciasto rozwalkowac na grubosc 1 mm lekko podsypywac maka.
Radelkiem lub nozem pokrajac na paski 3 cm i dlugosc 8-10 cm.
Na srodku kazdego paska zrobic wzdluz , naciecie przez ktore
przelozyc jeden koniec ciasta aby utworzy sie wezel.
W rondlu rozgrzac tluszcz i sprawdzic czy jest nagrzany
( wrzucic kawalek ciasta jezeli szybko wyplynie i zaraz sie
zrumieni mozna smazyc faworki) Faworki wkladac do tluszczu i smazyc na jasno zloty kolor .Po wyjeciu osaczyc na papirze ,ulozyc na
polmisku i posypac cukrem pudrem z wanilia.
CIASTECZKA JABLKOWE.
25 dag maki
25 dag masla
25 dag sera bialego
lukier lub cukier
puder do posypania
Wszyskie skladniki dokladnie wymieszac
zagniesc ciasto.
Nastepnie rozwalkowac i szklanka wycinac
kolka ,na kazdym polozyc kawlki jablka
i zaciskac w rogach ,formowac muszelke.
Blache wysmarowac tluszczem ,lub polozyc
pergamin do pieczenia.Uluz cistka i piec
na zloty kolor 15 -20 min w 180 O tem.
Lekko ostudz i polej lukierem lub posypac cukrem pudrem.
bardzo szybkie i smaczne.
LUKIER.
Cukier puder zalewam wrzaca
woda tyle aby wciagnol wode utrzec i dodac sok z cytryny .