ROGALIKI Z MAKIEM.jpg
ROGALIKI Z MAKIEM.jpg Rozmiar 59 KB |
3 szklanki maki
1/2 szklanki mleka
5 dag drozdzy
1 lyzka cukru
szczypta soli
1 margaryna roztopiona
Do podgrzanego mleka dodac drozdze ,cukier ,sol
rozmieszac ,Na stolnice przesiac make ,i powoli dodawac
rozczyn z drozdzy i margaryne roztopiona ,wszystko wyrobic
i wlozyc do lodowki na 2 godziny,Ciasto rozwalkowac i wykrawac rogaliki .Ja wkrawam prostokat na jednej polowce ukladam nadzienie
i zawijam do polowy i sklejam druga czesc przecinam na cztery
paski i zawijam na ciasto z nadzieniem ,formuje rogaliki .Gotowe
rogalik smaruje bialkiem i posypuje migdalami pokrojonymi.piec w tem.
180 C do zrumienienia ,Mozna zrobic polewe z cukru pudru .rogaliki mozna nadziewac powidlami ,serem ja nadziewalam makiem bardzo dobre.