PYŚNIASTO.jpg
PYŚNIASTO.jpg Rozmiar 51 KB |
ciasto:
4 jajka
1 szklanka cukru
0,5 szklanki mąki
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
*******************************
słoik jasnego dżemu
*******************************
ciasto kokosowo - makowe:
6 białek
1 szklanka maku
1 szklanka cukru pudru
15 dkg wiórek kokosowych
1 łyżeczka czubata proszku do pieczenia
************
Krem:
6 żółtek
1 szklanka cukru
2 łyżki mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 szklanki mleka
1 cukier waniliowy
kostka masła/margaryny
***********
polewa czekoladowa lub pół tabliczki startej czekolady i wiórki kokosowe do posypania
przygotowanie:
biszkopt przygotowujemy klasycznie (piane ubic, dodac cukier, zoltka, make z proszkiem) upiec w prostokatnej blaszce (dosc duzej)
-ostudzic-
ciasto kokosowo-makowe:
6 białek ubic (zoltka zostawiamy do kremu)z cukrem pudrem, , dodac mak, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia, mieszmy składniki. Masę wlewamy do takiej samej formy jak biszkopt, z tym że uprzednio wykładamy ją papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku w temp. 160 C, 20 min.
krem:
zoltka ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym , potem dodajemy odrobine mleka i maki (rozcieramy grudki) - dodajemy tyle mleka by miksturka była wystarczajaco rzadka. Pozostale mleko zagotowujemy, do gotujacego wlewamy nasza miksture , zagotowujemy ciagle mieszajac. Powstały gęsty budyń odstawiamy do zupelnego wystudzenia. Zimny krem dodajemy (po lyzce) do miksowanego masła - ubijamy i gotowe.
przekładamy ciasto:
biszkopt
dzem
ciasto kokosowo-makowe
masa
starta czekolada+wiorki lub polewa