Placek z malinami.jpg
Placek z malinami.jpg Rozmiar 85 KB |
500 g maki
400 g cukru pudru
350 g Kasia
6 jajek
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 kg malin (lub innych owoców)
2 łyżki cukru rafinowanego
Jak zrobić?
Maliny umyć i osuszyć.
Stopić Kasia i ostudzić.
Oddzielić białka od żółtek.
Cukier zmiksować z żółtkami, wlewać stopniowo Kasia. Dodać cukier waniliowy, mąkę, proszek do pieczenia i wymieszać wszystkie składniki na gładkie ciasto.
Ubić białka na sztywna pianę i dodać do ciasta. Wymieszać.
Na wierzchu ciasta gęsto poukładać maliny i posypać cukrem.
Ciasto piec jedną godzinę w temperaturze 180 C
Temperatura piekarnika: 180°C
Czas pieczenia: 60 minut