NA OBIAD.jpg
NA OBIAD.jpg Rozmiar 66 KB |
jajka - 5 szt.
cebula - 1 szt.
tarta bułka - 6 łyżka(i)
olej
sól pieprz .
SUROWKA Z KAPUSTY .
2 glowki kapusty
1/4 szklanki cukru
2 jablka
2 marchewki 2 cebule
1 peczek cebuli zielonej
ZALEWA
3/4 saklanki cukru
3/4 szklanki oleju
1 szklanki octu
1 lyzeczka soli
Kapuste poszatkowac ,zasypac 1/4 szklanki cukru ,
wymieszac pozostawic na 2 godziny.
Jablko zetrzec na tarce ,marchewke tez zetrzec na tarce ,cebule pokroic w kostke,i szczypiorek tez posiekac .Wszystko wymieszac
razem i zrobic zalewe ze skladnikow ,wymieszac z kapusta .Kapuste
wkladam do sloikow i w lodowce mozna trzymac do trzech miesiecy .Surowka jest bardzo dobra,Smacznego.
Mięso dobrze wyrobić z jajkiem,bułką,cebule starta na tarce .Doprawić solą i pieprzem. Formować kotleciki i do każdego włożyć ugotowane jajko.Dobrze zawinąć. Obtoczyć w tartej bułce i smażyć na gorącym oleju na małym ogniu.Podawać z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty. Smacznego.