Kremówka(1).jpg
Kremówka(1).jpg Rozmiar 41 KB |
Ciasto maślane:
* 30 dag Kasia
* 10 dag mąki
Ciasto kluskowe:
* 20 dag mąki
* 1/2 jajka
* 1/2 łyżki octu
* trochę wody
Krem waniliowy:
* 1/2 litra mleka
* 4 żółtka
* 1 jajko
* 9 dag cukru
* laska wanilii
* 3 dag mąki ziemniaczanej
Ozdoby:
* 30 dag cukru pudru
Jak zrobić?
Ciasto maślane:
* Przesiać mąkę na stolnicy, dodać Kasia, posiekać wszystko na jednolitą masę.
Ciasto kluskowe:
* Z podanych składników zagnieść ciasto i rozwałkować na kształt koła.
* Z ciasta maślanego ułożyć prostokąt i położyć go na cieście maślanym, formując kopertę. Delikatnie rozwałkować.
* Złożyć ciasto na 3 części i włożyć do lodówki na 20 min. Po wyjęciu z lodówki, ponownie rozwałkować. Powtórzyć tę czynność 3 razy.
* Piec 15 minut w temp.peraturze 250 stopni C.
Krem waniliowy:
* Żółtka, jajko oraz wanilię utrzeć z cukrem.
* Zagotować szklankę mleka, a pozostałe wymieszać z mąką ziemniaczaną. Wlać do gorącego mleka i mieszając, zagotować. Dodawać żółtka.
* Masę ostudzić, nie przerywając mieszania. Ciasto przekroić na dwa placki. Jeden placek posmarować kremem, przełożyć drugim.
* Włożyć do lodówki na 15 minut. Po wyjęciu posypać cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Temperatura piekarnika: 250°C
Czas pieczenia: 15 minut