CYCKI TEŚCIOWEJ(1).jpg
CYCKI TEŚCIOWEJ(1).jpg Rozmiar 35 KB |
Ciasto:
1 szk cukru
1 szk maku
1 szk wiorek kokosowych
6 bialek
Powyzsze skladniki sa do wersji oryginalnej, ja do swojej dodaje rowniez :
6 zoltek
1/2 szk maki
1 lyzeczka proszku do pieczenia
Krem:
1 budyn smietankowy
1 szk mleka
1/2 szk cukru
1 Kasia
Paczka biszkoptow okraglych
Polewa czekoladowa
rodzynki
alkohol do nasaczenia
Czas
pieczenia: 1 godz
Ubic bialka , dodac cukier , mak , kokos i upiec w prostokatnej blaszce.
Wedlug mojej wersji : Ubic bialka dodac cukier. Do ubitej masy dodac zoltka wymieszac , dodac mak i kokos i na samym koncu make i proszek do pieczenia.
W tej wersji ciasto jest bardziej pulchne i wyzsze.
Piec 20 - 30 min w prostokatnej blaszce(temp 180 st)
Budyn ugotowac w mleku z cukrem, wystudzic. Kasię dobrze utrzec i dodawac powoli budyn. Do kremu mozna rowniez dodac aromat rumowy.
Ciasto przelozyc polowa kremu jezeli jest pieczone w wersji z maka. Druga polowe wylozyc na wierzch.
Biszkopty maczac w alkoholu (dowolnym , ja uzywam raczej niskoprocentowych np. likier kawowy ale mozna uzyc czystej wodki)
Kazdy biszkopt polac polewa a na czubku polozyc rodzynek.
Dobrze schlodzic w lodowce.
Smacznego!
__________________________________________________
PONIEWAZ DUZO PYTAŃ CO DO MAKU MAK SYPIEMY SUCHY TAKI JAKI JEST NIE MOCZONY NIE MIELONY