CYCEK TEŚCIOWEJ.jpg
CYCEK TEŚCIOWEJ.jpg Rozmiar 19 KB |
Składniki:
Ciasto makowo-kokosowe:
5 białek
1/2 szklanki cukru
10 dag wiórków kokosowych
1 szklanka suchego maku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
1 duża paczka okrągłych biszkoptów
2 jasne galaretki
rodzynki
Masa:
5 żółtek
1/2 szklanki śmietany kwaśnej
1 cukier waniliowy
1 kostka margaryny Kasia
6 łyżek cukru pudru
1lmleka
Wykonanie:
Placek makowy:
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać resztę składników i lekko wymieszać. Piec w temp. 160-180 stopni przez 30-40 min. Przekroić na pół.
Masa do przełożenia:
Mleko i cukier waniliowy zagotować i odstawić. Wymieszać żółtka ze śmietaną, wlać do mleka i zagotować. Odstawić na ok. 30 min. Odcedzić przez gęste sito. Utrzeć "Kasię" z cukrem, dodać uzyskany ser i wymieszać.
Kolejność przekładania:
ciasto makowo-kokosowe - masa - ciasto makowo-kokosowe- masa - okrągłe biszkopty - na każdy biszkopt położyć rodzynkę - galaretka
Dodatkowo do masy można dodać pokrojoną drobno galaretkę, lub można wlać w środek według uznania.
Smacznego!