1(1).jpg
1(1).jpg Rozmiar 40 KB |
Kaszę barwi się w dokładnie taki sam sposób jak jajka, rozpuszczając barwnik w ilości wody zalecanej na opakowaniu i zanurzając w nim kaszę jęczmienną na kilka minut. Trzeba pamiętać o dokładnym wymieszaniu jej podczas barwienia. Kolorową kaszę bardzo dokładnie osączamy na sicie i cienko oraz równomiernie rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Suszymy w temperaturze około 60 stopni, co jakiś czas sprawdzając sypkość dłonią i rozkruszając tworzące się grudki. Jest to niestety dość czasochłonne, ale ciekawy efekt rekompensuje czas tracony na przygotowanie materiałów. Kaszę można oczywiście zabarwić na dowolną ilość kolorów
. Jeśli okaże się, że żółty barwnik da niezadowalający efekt, warto zastosować kurkumę. Niewielka jej ilość pozwoli uzyskać piękny żółty kolor jak na załączonych zdjęciach.
Gdy już mamy zabarwioną i wysuszoną wpiekarniku kaszę, czas zabrać się do dzieła: